"TOCA OUS" = TAXEKS

QUÈ ÉS TAXEKS?

Taxeks Celrà és un grup de percussió, d’uns 14 integrants, que toca ritmes d'arrels brasileres, afro colombianes i afroamericanes, entre d’altres, acompanyats de coreografies i espectacles. Va néixer el 2009 com a activitat extraescolar de cohesió i descobriment de la percussió fomentada per l’Institut de Celrà. Els membres del grup eren els alumnes de l’Institut (12 a 18 anys) amb la direcció musical i artística d’Homero Cortés, encara que més tard es convertirà en un grup autodidacte.

La paraula «Taxeks» ve de l’expressió “toca ous” traduïda a l’anglès: “touch eggs”.

La primera actuació va ser el dia 12 de juny de 2010 a l’Engresca’t de Celrà. A partir d’aquí el grup comença a rebre peticions de futures actuacions.

Més tard, es crea el subgrup anomenat «PreTaxeks», on es prepara a joves per accedir al grup Taxeks.

El 2012, Taxeks comença l'expansió de la percussió a Celrà amb el nou subgrup o taller de percussió infantil, anomenat «PetiTXKS», format pels integrants del grup Taxeks, que faran la feina de professors, i nens d’entre 8 a 11 anys. Una de les seves primeres actuacions, a part de la participació en la festa major del 2012, va ser el 3 d’agost del 2012 als Àngels, amb només 5
mesos de preparació.

Un cop va començar a tenir èxit «PetiTXKS», es va eliminar el subgrup «PreTaxeks», encara que s'ha reprès en algunes ocasions.

Més endavant es crea l’associació Taxeks, gràcies al suport de l’AMPA de l’IES de Celrà i de l'Ajuntament de Celrà, i Taxeks passa a ser una entitat de Celrà. Amb la mateixa idea de donar a conèixer la percussió al poble, com ja feia amb «PetiTXKS», Taxeks comença a pensar un nou subgrup, però aquesta vegada serà adreçat per a adults. El nou taller s’anomena «laMASSAbloco!», i el formen adults a partir dels 12 anys.

Actualment Taxeks mou més de quaranta persones en total del municipi i els voltants, essent una de les associacions de Celrà amb més participants.

L'any 2020, l'associació celebra els 10 anys d'experiència, amb els que el grup Taxeks ofereix un espectacle de temes rítmics d'arrels afrollatines acompanyats de cançons, coreografies, animació i espectacle amb el qual ha guanyat el premi energia del concurs ASdeRepiques '12, el premi energia AsdeRePIQUES '14 i el premi energia i a l'impacte AsdeRePIQUES '16 de Vilassar de Mar, ha actuat a la Cavalcada dels reis de Girona (2014, 2015, 2016), a desenes de municipis de la zona i fins i tot fora del país. També ha tingut actuacions en casaments, festivals de circ (com al CIRC CRIC 2013 i CIRC CRIC 2016), Midnight Festival, entre d'altres. També va participar de la FIET de Mallorca (2015) i a la FIET de Mallorca (2016)

 

Cal remarcar que l'11 de desembre del 2015, TAXEKS estrena el seu nou espectacle "Shhht!", una nova manera d'entendre la percussió. Mitja hora en un teatre amb gots, cadires, lavabos i molts de riures...

L'any 2015 Taxeks va quedar 3r classificat en la categoria lliure del Concurs de Percussió de Barcelona 2015 (X Edició), i 2n classificat en el I Concurs de Percussió GANXONA, a Sant Feliu de Guíxols!

 

L'any 2016 Taxeks ha guanyat el premi energia AsdeRePIQUES '16 (valorat en 200€) contra els amics de Beirão Percussió, convertint-se en TRI-CAMPIONS d'aquesta categoria, i també ha aconseguit en la mateixa edició el premi IMPACTE AsdeRePIQUES '16 (valorat en 100€). 

La tasca fonamental de l'associació és difondre la percussió i la cultura a Celrà i arreu.

33991294998_5f7ebd011e_o.jpg
46991059305_f980ac93b0_o.jpg